Kitten Beleid

Ik houd mij aan de regels die gelden voor mijn vereniging , Nederlandse Raskatten Vereniging. www.nrkv.nl  

 

Wat kunt u van ons verwachten:

Het beleid van de cattery is het fokken van gezonde, sociale en aanhankelijk Maine Coons. De ras standaard verliezen we ook zeker niet uit het oog! Een Maine Coon behoort in verhouding te zijn en aan alle punten van de rasstandaard te voldoen.  Om inzicht te hebben op de gezondheid van de katten, worden ze uitvoerig getest op:

  • HCM (DNA & echo),
  • PKD (DNA & echo),
  • PKDef, SMA, bloedgroep, PL, FIV & Felv.

De kittens mogen doorgaans verhuizen in de leeftijd van minimaal 16 weken, indien zij minimaal 1 kilo aan gewicht bereikt hebben en volledig gezond verklaard zijn door onze dierenarts. Zij zullen dan gechipt, gecastreerd en gevaccineerd zijn, volgens schema ontwormd.

Kittens die naar het buitenland verhuizen krijgen nog een Rabiës enting en afhankelijk van het land waarnaar het kitten zal verhuizen, eventueel nog een andere vaccinatie en/of andere invoermaatregelen. Tevens krijgen zij een gezondheidsverklaring van onze vaste dierenarts mee.

Voor het bespreken van een kitten vragen wij een aanbetaling. Dit geeft zowel de koper als onze Cattery zekerheid. U krijgt hier uiteraard een bewijs van betaling van mee. Mocht de koper een gereserveerd kitten annuleren, om welke reden dan ook, dan zal het aanbetaalde bedrag niet worden geretourneerd.

Wij als Cattery behouden ten aller tijde het recht een reservering, om een voor ons gegronde reden, te annuleren. In dit geval zal het aanbetalingsbedrag worden geretourneerd.

Het kitten is, aanbetaald of niet, nog altijd ons eigendom tot wij de eigendomsoverdracht hebben ondertekend (na volledige betaling), de koopovereenkomst door beide partijen is ondertekend en het kitten is overhandigd aan de nieuwe eigenaar.

Mocht u, indien u een kitten heeft gereserveerd, op de afgesproken dag en tijd het kitten niet komen ophalen, zonder een aannemelijke reden van afmelding, dan beschouwen wij dit als een annulering van uw kant. Uw aanbetaling voor reservering zal in dit geval niet worden geretourneerd.

Kraambezoek is (uiteraard op afspraak) mogelijk vanaf de leeftijd van minimaal 5 weken. Dit omdat kittens extra kwetsbaar zijn voor infecties door een nog niet volledig ontwikkeld immuunsysteem. Wij verwachten van u dat u op deze dag geen andere katten / cattery heeft bezocht, om het gevaar op infectie van de kittens te beperken. Kitten bezoek is altijd vrijblijvend.

Indien u na het nemen van een optie, tijdens een bezoekje een kitten bij ons heeft gereserveerd, dan sturen wij regelmatig nieuw gemaakte foto’s en /of filmpjes van uw kitten toe, zodat u zijn/haar ontwikkeling kunt mee volgen tot de dag van de overdracht van het kitten.

Wij zullen alle mogelijke middelen inzetten om een gezond, gelukkig en sociaal kitten aan u te kunnen meegeven op de dag van adoptie.

Onze kittens groeien op in huiselijke kring, dus niet in kooien/benches. Dit bevorderd de socialisatie en opvoeding van de kittens. Zij wennen uiteraard aan andere katten (naast hun ouders), tieners en huishoudelijk geluiden. Hierdoor zullen de kittens volledig gewend en gesocialiseerd het nest verlaten en beter reageren op hun nieuwe omgeving, met alle geluiden die daarbij horen, en hun eventuele nieuwe (harige) huisgenootjes.

Onze kittens zullen altijd verhuizen met stamboom! Naast een stamboom krijgen ze ook een verkoopovereenkomst mee.

Indien een kitten naar een fokker gaat moeten wij ons ook honderd procent kunnen vinden in zijn/haar fokbeleid en kunnen wij in bepaalde gevallen besluiten enkele voorwaarden te stellen (bijv. niet ongecastreerd weer herplaatsen, geen katers uit deze kat /poes beschikbaar stellen voor fokkers, etc.) die ook in het koopovereenkomst zijn opgenomen. Wij verkopen geen katten aan Cattery’s waar zij niet ten alle tijde de vrijheid hebben om los te kunnen lopen.

Ook nadat er een kitten/kat geplaatst is, zullen wij altijd onze deur open houden voor advies en info. Wij zullen er alles aan doen u bij te staan om u en uw nieuwe gezinslid te helpen een goed team te worden en blijven.

 

Wat kunnen wij van u verwachten?

We verlangen allereerst dat de kittens in een goede en liefdevolle omgeving terecht komen. Maar daarnaast zijn er nog enkele zaken waarmee u rekening dient te houden.

Dat u zich voorstelt bij interesse in een kitten. Hoe is uw gezinssamenstelling, heeft u nog andere huisdieren en wat kan u het kitten allemaal bieden. Op berichten enkel met de vraag ‘wat kost hij/zij’ wordt niet gereageerd.

Dat u weet dat wij verwachten dat u het kitten minimaal 1 maal komt bezoeken. Mocht u door bijzondere omstandigheden niet in de gelegenheid zijn vooraf kennis te komen maken en wil u wel een kitten reserveren? Dan kunnen we aan de hand van een telefonische gesprek de eventuele mogelijkheden bespreken.

Dat u zich wel realiseert dat een kat wel 15 jaar oud kan worden en dat wij deze dan ook plaatsen met de intentie dat hij zijn gehele leven bij zijn nieuwe personeel mag doorbrengen. Hiervoor geldt ook dat wij verwachten dat u genoeg aandacht, liefde, affectie en verzorging voor hem/haar beschikbaar heeft.

Dat u beseft dat een kat meer kost dan enkel voer en grint; hij/zij kan ook ziek worden en dit kan hoog oplopen in de dierenarts kosten. Wij verwachten van u dat u ten aller tijde, indien nodig, volledige zorg zal verstrekken van een dierenarts van het door u geadopteerde kitten.

Dat u weet dat er ook een minder leuke kant zit aan het houden van een kat; er kan altijd een vaas sneuvelen, een drolletje naast de bak liggen, de waterbak kan leeg gegraven worden, uw zult waarschijnlijk geregeld haren vinden op uw meubels en kleding en u zult rekening moeten houden met vakanties e.d.

Dat u geen kat aanschaft enkel om het uiterlijk; ook het karakter en de leefstijl moeten overeen komen en geschikt zijn voor het houden van een kat. Ook willen wij niet dat u een kat aanschaft ‘omdat hij zo mooi bij het interieur past’ of omdat de buren ‘er ook zo één hebben’. Voor ons zijn katten een deel van ons gezin, wanneer u dit niet zo ziet zullen wij er ook geen bij u plaatsen.

Wij verkopen geen kitten wanneer u deze aan iemand anders ‘cadeau’ wilt geven, al zullen uw intenties goed bedoeld zijn. Zoals ieder mens heeft ieder kitten een eigen karakter en deze zullen goed moeten klikken. Bovendien stellen wij als fokker de eis dat u zeker bent van uw aankoop en dit is natuurlijk onmogelijk indien u een kitten cadeau doet.

Dat u onze Cattery niet bezoekt wanneer u al een andere Cattery heeft bezocht. Dit geldt ook andersom, wanneer u een onze Cattery heeft bezocht, gelieve dan ook geen andere Cattery te bezoeken (Dit in verband met het – onbewust – overdragen van besmettelijke ziekten).

Dat wij geen kitten plaatsen waar hij/zij vrij naar buiten gelaten wordt. Hiermee bedoelen we dus niet dat ze niet naar buiten mogen, maar dat ze bijvoorbeeld in een ren of afgezeten tuin naar buiten kunnen.

Wij plaatsen geen kitten waar zij veel tijd alleen zullen moeten doorbrengen. Maine Coons zijn zeer sociale katten die erg van gezelschap houden en dit ook nodig hebben om gelukkig te kunnen zijn en te blijven. Indien er geen andere huisdieren aanwezig zijn waarmee zij kunnen knuffelen en spelen, verwachten wij van u dat u een 2e kitten aanschaft (Dit hoeft natuurlijk niet perse een raskitten te zijn). Mocht u er toe besluiten 2 kittens bij ons te adopteren, dan is een prijs aanpassing uiteraard bespreekbaar.

Wanneer u, om welke reden dan ook, moet besluiten de bij ons gekochte kat te (moeten) herplaatsen, bent u verplicht dit eerst kenbaar te maken aan ons. Wij moeten ten aller tijde de mogelijkheid hebben als eerste het kitten terug aan te nemen, of kunnen u helpen (sneller) een GESCHIKT baasje te vinden. Ons hart zou breken bij het onverwacht zien van een advertentie voor een van onze katten op bijv. Marktplaats!

Net zoals zij bij ons gewend zijn, verwachten wij ook van u dat u het kitten niet opsluit in een bench/kooi/hok/schuur. Hij/zij moet vrij kunnen bewegen en ten aller tijde kunnen beschikken over vers drinkwater, (droog)voer, speeltjes, een warm slaapplekje, (zo nodig) een plekje in de schaduw en beschut van guur weer en een stevige krabpaal